SOS Bucuresti

29 Mar

SOS Bucuresti

DA, arata ca o capitala din lumea a 3-a . Iata cateva explicatii simple si vizibile cu ochiul liber de orice om caruia ii pasa.In 1989 Bucurestiul avea 3.470 hectare de spatiu verde. In 2004 mai ramasesera 1.710 hectare . Nu exista o cifra oficiala pentru 2007, dar aceasta este probabil 1.400-1.500 hectare. Astfel, Bucurestiul are sub 7 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor , fata de 32 de metri patrati in Varsovia, 64 mp in Londra sau 83 mp in Stocholm. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 50 mp pe cap de locuitor, iar normele europene prevad 26 mp pe cap de locuitor.
Din 1990 au disparut 600.000 de copaci din aliniamentele stradale si 1.500.000 de copaci in total, conform Eco Civica.

Multi din cei 1.500.000 de copaci au fost taiati pentru a extinde constructii sau parcari, iar exemplele sint nenumarate. Multi au disparut insa din pura prostie, urmare a “toaletarilor” exagerate (peste 30% din coroana) si executate in anotimpuri nepotrivite.
In afara de oxigenul pe care il produce, un copac matur retine 20 kg de praf !

clip_image003.jpg

Imobil construit pe spatiul verde afferent blocului. Pe spatiul verde din fata blocului C5 din str. Postavarul nr. 5, sector 3, bloc de 4 etaje, s-a construit, la o distanta de 6-7 metri de ferestrele locuitorilor din blocul C5, un bloc de 12 etaje.

Bucurestiul are o densitate de 9.009 de locuitori pe kilometru patrat. In comparatie, Berlinul are 3.905, Viena 3.850 iar Budapesta 3.674 locuitori pe kilometru patrat. Se considera ca nivelul de la care confortul social scade acut este de 3.500 locuitori pe kilometru patrat.

Efectul cel mai grav al densitatii este probabil traficul generat mai ales de imobilele de birouri construite in centru. Exemplele sint deja de ordinul sutelor pentru imobile medii si de ordinul zecilor pentru imobile mari si foarte mari. Chiar daca au parkinguri proprii, masinile angajatilor din aceste imobile intra si ies de obicei la aceeasi ora in strazile inguste ale centrului.

clip_image002.jpg

Dar entitatea unui oras nu este data doar de monumentele istorice, ci si de ansambluri cu valoare urbanistic-arhitecturala definite ca zone protejate. In Bucuresti, coerenta arhitecturala multor astfel de zone a fost grav alterata prin distrugerea unor cladiri valoroase si/sau prin implanturi nepotrivite.

clip_image004.jpgclip_image005.jpgclip_image006.jpgclip_image008.jpgclip_image0010.jpgclip_image009.jpg

Pentru orice oras care se respecta, pietele reprezinta un element de identitate. Pentru orice turist, piata veche a orasului este o destinatie obligatorie. In mod aberant, marea majoritate a pietelor din Romania, cind n-au devenit mall-uri sau parcari (vezi Piata Sf. Anton, linga Curtea Veche) au devenit paralelipipede de termopan.

clip_image011.jpgclip_image0071.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: